Hamilelerin YEMEMESİ Gereken Yiyecekler Nelerdir?

05:33

Hamilelikte yediğimize içtiğimize ayrıca dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle sizde ilk hamileliğinizi yaşıyorsanız acaba ne yemeliyim? ne yememeliyim? diye sorar durumdasınızdır. Peki dikkat etmemiz gereken yiyecekler nelerdir? Gelin beraber bakalım :)

Dondurulmuş gıdalar
Dondurulma işlemleri esnasında zararlı organizmalar üreyip mide ve bağırsak hastalıklarına neden olabildiğinden ve bunlar da bebeğe ve anne adayına zarar verebildiğinden, hamilelikte dondurulmuş gıda tüketimi tavsiye edilmez. Yıkanmamış sebze-meyveler
Yıkanmamış sebze-meyveler ise toprak kalıntıları ve beraberinde getirdiği parazitleri içerebildiğinden tüketimleri esnasında mutlaka hijyenik kurallara dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu tarz parazitler; düşük, ölü doğum, büyüme problemleri, körlük, beyinde su toplanması ve epilepsiye yol açabilir.
Yumuşak ve küflü peynir
Hamile kadınların yumuşak ve küflü peynir yemeleri de önerilmiyor. Listeriya gibi bakteriler, peynirin üzerinden bir parçanın sıyrılmasıyla bile yok olmuyor. Listeriya bakterisi ölü doğum, düşük ve yeni doğan bebekte ciddi hastalıklara sebep olabiliyor. Yeterli sıcaklıkta pişirilmezse, pastörize edilmemiş keçi ve koyun peyniri başta olmak üzere tüm süt ürünlerinde listeriya bakterisi bulunabilir. İyi bildiğiniz marka peynirleri seçmenizde büyük yarar var.
İyi pişmemiş et ve tavuk
Kırmızı et ve tavuk, gereken sıcaklık derecesine ulaşana kadar pişirilmelidir. Çiğ et, toksoplazma riski taşıdığından düşük tehlikesi yaratabilir. Hamileliğin ilk aylarında yapılan ve çiğ etten geçen parazit testini mutlaka yaptırmalı ve daha sonra az pişmiş et yemekten hamileliğiniz boyunca kaçınmalısınız.
Yağlı balık
Balık yağı aslında zararlı değildir. Taze ton balığı, uskumru, sardalya ve alabalık gibi yağlı balık yemek, kendi sağlığınız için iyi ve bebeğinizin beyin gelişimi için de önemlidir, fakat hamilelik döneminde bu yiyeceklere bazı sınırlamalar getirmeli, fazlası tüketilmemelidir. Yağlı balık civa içerir ve karnınızdaki bebeğinizin sinir sistemi gelişimini ciddi bir biçimde etkileyebilir. Bazı balıklarda civa oranı yüksek olduğundan belirtilen porsiyonu aşmadan tüketilmelidir. Zehirli atıklara maruz kalan balık daha büyük bir riske sahip olduğu için köpek balığı, kılıç balığı ve marlin gibi büyük balıkları yemekten kaçınmalısınız.
Kafein
Kafein, hamilelerin daha yatkın olduğu kalp çarpıntısı ve midedeki asit üretimini artırırken, halk arasında mide ekşimesi olarak bilinen reflüye sebep olabilir. Aynı zamanda, idrar artırıcı etkisi de vardır. Bu yüzden vücudunuzu susuz bırakabilir. Kafein plasentaya, oradan da fetüse geçmesine ve kalıcı olarak kalmasına rağmen, aşırı olmayan kafein tüketiminin zararlı olmayacağı biliniyor. Kahve ve çayın yanı sıra kafein kola, çeşitli enerji içecekleri hatta yeşil çayda bile bulunduğundan dikkatli olmakta fayda var.
Gazlı içecekler
Gazlı içecekler, içerdikleri gaz yüzünden hamilelikte mide şikayetlerinin artmasına sebep olur. Ayrıca içerdikleri kafein nedeniyle de hamilelik döneminde tavsiye edilmezler. Gazlı içeceklerin yüksek miktarda şeker içeriği bulunur, bu da kilo alımınızı tetikleyebilir. Gazlı içeceklerin içinde şeker ve gaz dışında bir şey bulunmadığı için besleyici herhangi bir değeri de yoktur.
Şarküteri ürünleri
Şarküteri ürünleri eğer çok ve bilinçsiz tüketilirse, listeriya bakterisi hastalığa neden olup hamilelerde düşük riskini çoğaltabilir. Şarküteri ürünleri fümelenmiş ya da çiğ olduklarından eğer canınız çekiyorsa 165 derecede pişirip az miktarda tüketebilirsiniz.
Pişmemiş yumurta
Az pişmiş ya da çiğ yumurta, salmonella parazitini taşıyabildiğinden, çiğ olarak yemekten kaçınmanızda fayda var. Bundan başka krema, ev yapımı dondurma, mayonez ve Hollanda sosu yemekten de kaçınmanız gerekir.
Deniz ürünleri ve sushi
Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerinin yenmemesi gerekir. Sushi’de çiğ balık olduğundan salmonella riski taşıyor ve zehirlenmelere neden oluyor. Deniz ürünlerini bakterilerin ölmesi için iyice pişirdikten sonra yiyebilirsiniz.

AYRICA MERAK EDEBİLECEKLERİNİZ

0 yorum

Bumerang - Yazarkafe

Flickr Images