Geçmeyen Öksürüğe Dikkat!

05:18


Bir kaç ay önce yaşadığımız sağlık sorunumuzu sizinle de paylaşmak istedim. Solunum yolu enfeksiyonu sonrasında bize kalan öksürük bizim biraz daha bekleyelim geçer, zencefil mi versek? sanki azaldı! Hırıltısı mı var? Öksürük arttı sanki, alerji değil galiba! gibi sorularımızla 3 haftayı geçince tatil dönüşü soluğu doktorda aldık.

Çocuk Göğüs Hastalıkları doktorumuzun muayene, röntgen ve kan tahlili sonucu Doruk'un akciğer enfeksiyonu yani halk dilinde de bilinen adıyla zatürre olduğunu öğrendik. Öksürük dışında, ateş ve başka bir şikayet olmaması bizi yanıltıp vakit kaybetmemize sebep oldu. Tedbir amaçlı istenen tetkiklerden biri de PPD Testi oldu. İlk defa duyduğum için bu testi sizinle de paylaşıp, detaylı anlatmak istiyorum.

PPD Testi; Verem mikrobuyla karşılaşıp karşılaşılmadığını öğrenmemizi sağlıyor. Verem Savaş Dispanserinde yapılan bu testte ön sol kol cilt içine PPD maddesi veriliyor ve oluşan şişlik 3 gün sonra değerlendiriliyor. 5mm. ve üzerindeki şişlikler pozitif kabul ediliyor. Çocuklarda uygulanırken de sonrasındaki 3 gün koruma döneminde de sıkıntılı bir süreç oluyor. Çünkü su değmemesi ve kaşınmaması gerekiyor.

Doruk'un koluna testi yapan hemşire ablası iğnenin girdiği noktayı burun olacak şekilde ayıcık suratı çizdi, bizde Doruk'a 3 gün boyunca bu ayıcığı koruyabilir misin? dedik. Su değmemesi ve kaşınmaması lazım yoksa testin tekrarlanması gerekiyormuş diye durumu anlattık. Tahminimizden de iyi kolunu korudu ve süreci tamamlamış olduk.

Doktorumuzun kontrolünde antibiyotik tedavisi sonrası öksürük geçti ama önümüzdeki aylarda tedbir amaçlı bir kontrol daha bizi bekliyor.

Dikkat edilmesi gereken belirtiler:

  • Ateş
  • Gece uykudan uyandıran öksürük
  • Hırıltılı öksürük
  • Öksürüğün kuru ya da balgamlı olması 
  • Aktivite sırasında artan öksürük


Geçmeyen öksürük çocukluk çağında sık rastlanan ve dikkat edilmesi gereken bir durum, biz yaşayarak deneyimledik. Lütfen sizde çocuğunuzun öksürüğü 3 haftadan fazla sürüyorsa hemen bir uzman doktora kontrole götürün, geç kalmayın!

AYRICA MERAK EDEBİLECEKLERİNİZ

0 yorum

Bumerang - Yazarkafe

Flickr Images